Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie die o.a. wordt ingezet bij het verwerken van traumatische ervaringen.

Helpt EMDR ook bij een fobie?

EMDR kan -in combinatie met andere methodieken- ingezet worden bij diverse angsten en fobieën:

  • Emotofobie (overgeefangst)
  • Autofobie (angst om alleen te zijn)
  • Dentofobie (angst voor de tandarts)
  • Claustrofobie (angst voor ruimtes waar men niet 1,2,3 weg kan)
  • Aviofobie (vliegangst)
  • Amaxofobie (rijangst)
  • Misofonie (verminderde geluidstolerantie)
  • Etc. 

Ik heb last van rijangst. Helpt EMDR hier ook bij?

EMDR is een tool die zeer goed helpt om van je rijangst af te komen. Hierbij kun je denken aan rijangst na een ongeval en/of rijangst die gepaard gaat met angst en paniek. Onze therapeut is in 2007 als eerste en vooralsnog als enige in Nederland (als psychosociaal therapeut), afgestudeerd op rijangst en dat werd een hype! Karin kwam op RTL4, bij SBS6, stond in Psychologie Magazine en heeft deelgenomen in de jury van eerste 2 seizoenen van De Allerslechtste Chauffeur bij BNN. Zij ken de hele rijangst-markt van binnen en buiten is een ware expert m.b.t. het behandelen van rijangst.

Kan EMDR ook helpen bij een laag zelfbeeld?

Ja, dat kan zeker. Veel mensen hebben last van negatieve (niet-helpende) opvattingen overzichzelf. Deze opvattingen kunnen leiden tot een laag zelfbeeld.

Is EMDR gevaarlijk?

'Baat het niet dan schaadt het wel' is van toepassing als EMDR niet goed wordt uitgevoerd. Onze therapeut geeft EMDR sinds 2007, heeft veel vlieguren gemaakt, werkt altijd via de laatste richtlijnen en met de nieuwste inzichten & protocollen. Bovendien verzorgt zij ook geaccrediteerde bijscholingen in EMDR voor haar collega therapeuten. 

Is EMDR heel heftig?

EMDR kan als heftig worden ervaren, onze EMDR therapeut zal er echter altijd voor zorgen dat je jezelf veilig voelt en kan ingrijpen als het té heftig voor je wordt.

Kun je autorijden na een EMDR sessie?

Wij adviseren om ervoor te zorgen dat je de eerste keer opgehaald wordt zodat je weet hoe je op een sessie reageert. Onze therapeut zal bespreken of zij dit nodig acht.

Waarom mag je geen alcohol drinken na een EMDR behandeling?

Alcohol zorgt ervoor dat de EMDR (met name de verwerking erna) zijn werk niet kan doen en dan heb je de sessie eigenlijk voor niks gedaan.

Kun je ook EMDR bij jezelf doen?

Er is een EMDR protocol dat je bij jezelf kunt doen bij bijv. lichte stressklachten. Onze therapeut kan jou dat leren.