De meeste mensen zijn niet bezig met hoe hun hart klopt. Waarschijnlijk alleen als je jezelf  hebt ingespannen of als je last hebt van ritmestoornissen. Toch zegt het ritme van ons hart veel over ons welbevinden. Met een speciaal trainingsprogramma kan ik je leren het ritme van uw hart  positief te beïnvloeden. Een gezond hart klopt niet met een strakke regelmaat maar vertoont variatie in het ritme. De variatie in dat ritme kan chaotisch zijn of meer samenhangend en harmonieus. In dat laatste geval spreken we van hartcoherentie. Hartcoherentie heeft veel voordelen voor de gezondheid en een gevoel van welbevinden.

Effectieve behandelvorm (aangetoond in meerdere goed opgezette onderzoeken) bij :

- Angst
- Spanningshoofdpijn en migraine bij volwassenen
- Hoge bloeddruk

- Burn out

Mogelijk effectief (aangetoond in meerdere studies):- Artritis
- Chronische pijn
- Hoofdpijn en migraine bij kinderen

Ik heb goede ervaring met HRV bij:

  • stressklachten
  • depressie
  • concentratieproblemen
  • burn out 

Het doel van deze manier van deze vorm van biofeedback is dus om de effecten van geestelijke en emotionele stress te meten en te reguleren. Dit doe ik door het HRV (Heart Rate Variability), te meten waarbij ik u ga helpen om hartcoherentie te bewerkstelligen.

HOE

Je krijgt een sensor op je oor en ik sluit je aan op de pc. Dan gaat het programma de tijden  tussen jouw hartslagen analyseren zodat ik weet hoeveel spanning je ervaart. Je gaat ondertussen oefenen met ontspannen en geconcentreerd te ademhalen zodat het zenuwstelsel weer in rust kan worden gebracht: 'Live' zien zien hoe gedachten en emoties het hart en zenuwstelsel beïnvloeden.
De meting is zichtbaar op een computerscherm, zodat jij en ik continu beeld krijgen van wat er in je lichaam gebeurt. Het effect van een beangstigende gedachte, geconcentreerd nadenken, de manier van ademen, de zithouding, etc. is direct zichtbaar. Het uiteindelijk doel is dat jij jouw eigen lichaamssignalen leert herkennen en bewust kan controleren. In eerste instantie met behulp van biofeedback apparatuur, later ook zonder apparatuur. Vaak is al na één sessie een leereffect merkbaar.

Je kunt gratis een biofeedbackapparaatje lenen tegen een borg van €250